Hvordan får man en bolig i NYC – Del 2

Dette indlæg af del 2, af 3 indlæg hvor jeg deler mine erfaringer med at finde bolig i New York. Læs første del her: Hvordan får man en bolig i NYC – Del 1


Så da jeg i august i år, mens jeg stadig var i Las Vegas, skulle finde en ny lejlighed men ikke havde mulighed for at gå rundt i byen selv, blev det gjort bl.a. via Facebook Marketplace. Man kan også bruge sider som Streeteasy.com, Zillow.com, Apartments.com og alle mulige andre. Man kan også finde private lejemål via Craigslist.org, og selvom man skal være super forsigtig, så var det faktisk gennem craigslist, at jeg i 2010 fandt en flot kælderlejlighed (jo, det lyder voldsomt men den var så hyggeligt) i Queens.
Men jeg vidste, at min situation var lidt unik så havde brug for at arbejde med enten private udlejere eller listing agents, der arbejdede for private property managements.
Jeg endte med, at komme i kommunikation med en real estate agent som havde en flot lejlighed i Bayside, Queens til leje. Ham og hans hustru var autoriseret, og arbejdede under et velkendt mæglervirksomhed og jeg dobbelttjekkede – ja tripletjekkede dem online. Alt virkede normalt.

De fleste steder, ønsker at se at man har en årlig indtægt der er lig 40 gange den månedlige husleje. Og som regel, vil man aldrig skrive en lejekontrakt under, uden først at have set lejligheden. Men det er 2020, vi har en pandemi og alt er fuldstændig modsat. Lejligheder bliver vist frem via virtuelle tours, og det er der ikke noget unormalt i her i Corona-tiderne. Det er faktisk den eneste løsning, mange steder. Jeg er af gode grunde arbejdsløs, og jeg kan ikke vise at jeg tjener 40x huslejen (som i det her tilfælde var $1900) i årlig indtægt. For at være ærlig, kan det også være vanskelig i normale tider, men det er en snak for en anden gang.

Jeg spurgte min mægler, om han arbejdede med fleksible udlejere, som vil samarbejde baseret på opsparing og god credit score. For nå ja, herover har vi jo credit score system som viser hvor gode vi er til at betale vores regninger, blandt andet. Min credit score er god, fordi jeg aldrig betaler en regning for sent. Ikke fordi, jeg ikke har gæld, for det har jeg, men regninger er altid blevet betalt til tiden selv i trænge tider.
Mægleren siger, ja, lige præcist udlejeren på den lejlighed i Bayside er ret fleksibel hvis man kan betale mere end en måned i indskud. Officielt set, er det ikke længere lovligt at bede om mere end en måned men … det er ikke mit problem. Så vi aftalte 2 måneders indskud, samt første måneds husleje. Det kunne jeg betale via faktura (sendt via PayPal) og jeg bruge mit credit card. På den måde, var jeg dobbelt sikret skulle noget ikke være i orden. Det er også helt i orden, og normalt at små firmaer bruger PayPal som faktureringssystem så heller ikke her, følte jeg mig utryg.


Men inden jeg havde skrevet under på Bayside lejligheden , så jeg at en lejlighed i den bygning, som jeg boede i i fem år, var listet på Streeteasy.com, og jeg spurgte min mægler, om han havde mulighed for at skaffe den til mig. Det var ikke noget problem, sagde han, og han tog kontakt til udlejer.

Udlejer var cool, og jeg skrev kontrakt under. Til meget stor glæde og lettelse. At sige at jeg var glad, er en underdrivelse. Jeg var SÅ ovenud lykkelig for, at jeg skulle tilbage i den bygning som jeg havde boet i, i 5 år, i det nabolag som jeg elsker og jeg følte bare, at nu faldt alt på plads. At jeg skulle hjem, der hvor jeg hører til og starte på en frisk. 1 oktober skulle jeg overtage lejligheden, så flyttemænd blev booket til d. 17 september og bil transport booket. At ting så ændrede sig fuldstændig, kunne jeg ikke have vidst tilbage i august 2020.

Et par dage før jeg skulle flytte ind, fik jeg en besked om at nuværende lejere ikke havde fraflyttet som planlagt, men at de nok kun havde brug for et par dage mere. På daværende tidspunkt, havde jeg netop forladt Las Vegas og jeg vidste, at turen tværs over landet ville tage længere tid, så jeg kunne alligevel ikke ramme NY d. 1 oktober. Udlejer lovede, at kompensere, så jeg tænkte ikke mere over det. Det er ikke unormalt at “ting” sker, og lige nu er alt lidt sværere pga. Corona. Jeg tog køreturen stille og roligt. Efter et par dage, fik jeg af vide, at jeg først kunne flytte ind d. 15 oktober, altså to uger senere end forventet. Der blev jeg lidt mærkelig, og bad mægler om at tjekke, om det nu kunne være rigtigt. Undskyldningen var, at lejere skulle skrive under på et nyt hjem, men at det var blevet forsinket. Mægleren begyndte derfor at undersøge, om det var rigtigt og fandt ud af, at den var god nok. Lejere havde åbenbart købt en bil, der gjorde at deres credit score havde taget et dyk ned, hvilket gjorde at banken ikke ville lade dem underskrive den endelige købsaftale før at alt var tjekket igen. Mægleren fik det til at lyde som om, at det var normalt. I skrivende stund, skal jeg ikke kunne sige om det var sandt eller ej.

Selvom det var enormt irriterende ikke at kunne flytte ind som planlagt (havde fået lavet adresseændring, købt internet og leveret post allerede) valgte jeg, at tage det stille og roligt og kører lidt mere sydpå til Memphis, Tennessee, efter vi var nået til Springfield, Missouri. Særligt fordi, at lejeren af lejligheden havde lovet en måneds husleje i kompensation (altså, en gratis fremtidig måned).

Lejligheden lå stadig online, på Streeteasy.com til trods for, at den var blevet taget midlertidigt af, den gang jeg havde skrevet under på lejekontrakten. Jeg kan huske, at jeg havde spurgt min mægler, hvorfor det var tilfældet, og han sagde at det sker at mæglere bruger samme lejligheder, som blikfang, for at give mulighed for at vise andre lejligheder frem. Jeg ringede dog alligevel til mægleren der havde lejligheden listet, og lagde en telefonsvarerbesked, inden jeg tog fra Vegas.

Det glemte jeg dog lykkeligt alt om … indtil et par dage før indflytning d. 15 oktober. Jeg husker, jeg lige havde parkeret bilen ved hotellet i Willow Grove, Pensylvania da jeg fik et opkald. Det forløb nogenlunde således:

Mægler: “Hello, leder du stadig efter en lejlighed?”
Mig: “Nej, jeg har skrevet lejekontrakt under på den lejlighed du har listet …” (bliver afbrudt)
Mægler: “Nej du har ikke”.
Mig: “Jo, jeg skrev under tilbage i Aug ..” (blev afbrudt igen)
Mægler: “Du har ikke skrevet nogen lejekontrakt under? Er du fra Texas? Nej, du har ikke skrevet under”
Mig: “Jeg ringede til dig, fordi jeg gerne ville vide hvorfor den lejlighed jeg har skrevet lejekontrakt på stadig er online”
Mægler: …. havde lagt på.
Mig ringer op igen, får telefonsvarer: “Hør her, du! Når jeg siger, jeg har skrevet en lejekontrakt under, så er det fordi jeg har og jeg synes det var mærkeligt den stadig var online. Jeg ringede for flere uger siden, for at tale med dig for det kan jo sagtens være at jeg er blevet scammet og så har jeg brug for en ny mægler. Men siden du ikke engang vil lade mig tale færdig, så er det bestemt ikke dig, Hr. Javier, som jeg vil lave forretning med!”
Mægler ringede igen, nu mere rolig: “Jeg er ked af forbindelse brød, men jeg er den eksklusive mægler, på denne lejlighed. Ejeren af lejligheden forstår ikke, hvorfor der kommer post i dit navn til lejligheden men du har ikke skrevet en lejekontrakt med ejeren. Du er blevet scammet. Jeg er virkelig ked af det, men du bør kontakte politiet med det samme”.


Jeg vil bare så gerne hjem …